(044) 502-55-45  Пн - Пт з 900 до 1800
mts(050) ks(096) 426-45-45
mts(073)  

Годування свиней рідкими кормами зробить тваринництво супервигідним

Альтернативні підходи до годівлі худоби дозволять зробити тваринництво конкурентоспроможним в умовах Зони вільної торгівлі з Євросоюзом. В цьому впевнений генеральний директор Центру підвищення ефективності у тваринництві Микола Бабенко.

Українське м’ясо дорожче європейського приблизно на 50%. Якщо в країнах ЄС собівартість виробництва кілограма свинини у живій вазі складає близько 1 євро, то в Україні - 1,6 - 1,8 євро.

У чому причина? Насамперед - у витратах на корми. Саме корми займають 70-80% у собівартості свинини. Таким чином, щоб стати в нових умовах більш конкурентоспроможними виробником, українським компаніям необхідно зменшувати витрати саме на цю складову.

Альтернатива у годуванні свиней

СтатьяСлід сказати, що ефективність використання сухих кормів на більшості свинокомплексів України низька. Повсюдно зустрічаються грубі помилки у складанні рецептів комбікормів, де поживні речовини незбалансовані між собою, застосовуються ті компоненти в комбікормі, які є найдорожчими на ринку за наявності більш дешевих альтернатив. Поширеною є практика закупівлі зерна, шротів, макухи, а особливо преміксів за невиправдано завищеними цінами через змову технологів з постачальниками. Але ми хочемо звернути увагу на суттєво іншу технологію годування. Світове зростання попиту на зерно (через збільшення обсягів виробництва біоетанолу, а також за зростаючих потреб в продуктах харчування в країнах, що розвиваються) неминуче буде робити традиційний для України корм на основі сухих компонентів з кожним роком все дорожчим. В Європі цю проблему вирішили шляхом активного впровадження системи рідкої годівлі. За останні 5 років понад 70% тваринницьких підприємств повністю перейшли на годування свиней рідкими кормами. Суть технології в тому, що зерно стало сировиною подвійного призначення. Спочатку з кукурудзи чи пшениці отримали спирт (біоетанол), а потім дешеві відходи у вигляді спиртової барди згодували свиням, безумовно попередньо збалансувавши корм за нормами, необхідними для їхнього інтенсивного зростання. Незважаючи на те, що вартість обладнання для рідкого годування приблизно на 20% вище, ніж для сухого, витрати на сам корм - а значить і собівартість м’яса - знижуються вдвічі! В Україні рідке годування використовують тільки на підприємствах холдингу «Глобино». 

Що використовувати в якості рідкого корму?

1. Спиртова барда

Після виробництва 1 літра спирту залишається близько 15 літрів кукурудзяної або пшеничного спиртової барди, яку можна використовувати як компонент рідкого корму. У перерахунку на суху речовину, спиртова барда буде мати щонайменше в 2,5 рази більше протеїну, а значить амінокислот, необхідних для росту тварини. Тонна зерна обходиться свинокомплексу в 1,5 тис. грн. Аналогічний рівень поживності забезпечить 5 тонн спиртової барди, яка коштуватиме в середньому 100 грн. В 15 разів дешевше! Для спиртозаводу така сировина особливої цінності вже не представляє. Підприємства продають барду за символічною ціною - від 5 до 25 грн. з ПДВ за тонну. Деякі виробники готові навіть доплачувати - аби вирішити проблему утилізації цих відходів. Якщо будувати свинокомплекси біля спиртозаводів, вони будуть ідеальними споживачами сировини і зразковими по ефективності бізнесу. У Радянському Союзі для цих цілей навіть були побудовані спеціальні бардопроводи, за якими відходи переробки спиртозаводу відправлялися безпосередньо на ферму.

2. Пивна дробина

Компонентом рідкого годування може бути і пивна дробина - побічний продукт виробництва пива. Пік виробництва припадає на літні місяці - саме в цей період можна було б забезпечувати основну масу свинокомплексів поживним компонентом для рідкого корму. Проблема лише в тому, що продукт бродіння з високим рівнем вологості (80%) , як і спиртову барду, непросто транспортувати на далекі відстані та ще й в безперебійному режимі. Щоб вирішити проблему, дробину висушують до вологості нижче 15% і реалізують як концентрований корм. Однак на це необхідно витрачати дорогі енергоресурси, що може зробити процес низькорентабельним. Альтернатива як із спиртовою бардою - рідкий корм для свиней. Ціна на рідку пивну дробину трохи вище - близько 300 грн. з ПДВ за тонну.

3. Корнаж (не висушена кукурудза)

У Європі, як і в Україні, кукурудза не дозріває на полі. Але там немає практики збирання врожаю пізньої осені, а високі витрати на сушку зерна не є кращим рішенням для європейського фермера. Кукурудзу з вологістю 24-28% у Європі використовують для годування свиней. Наприклад, у Німеччині кукурудзу прибирають вологою, потім подрібнюють разом з качаном, перетворюючи в так званий «корнаж» (від англ. сorn - кукурудза). Отриману суміш поміщають в силосну яму і використовують для відгодівлі свиней. Таким чином, витрати на сушку нульові, і на зберігання - мінімум в 10 разів нижче, ніж на елеваторі. У раціоні свиней при рідкому годуванні обсяг корнажа може становити до 60%. Ефективність використання крохмалів, цукру, вуглеводів і протеїну з корнажа вище, інтенсивність росту свиней краще, а значить, витрата кормів менше. Що, зрештою, сприяє активному нарощуванню поголів’я свиней. Таким чином в Україні можна знизити собівартість свинини практично в 1,5 рази, що робить тваринницький бізнес з використанням корнажа супервигідним.

4. Молочна сироватка

Багато молочних підприємств просто утилізують сироватку, хоча насправді вона є гарною альтернативою дорогим кормам. У корми свиням, в промислових умовах, сироватку можна використовувати тільки при рідкому годуванні, на відгодівлі свиней сироватку застосовують в ЄС як замінник води в рідких системах годування. 

Поживна цінність сироватки забезпечує заміну практично 10% сухої речовини в кормах, а значить, економія до 10% зернових.

Сучасний європейський підхід до годівлі полягає в тому, що тварин не годують ні спиртовою бардою, ні пшеницею, ні корсажем у чистому вигляді, а виробляють для тварин збалансований корм, що містить необхідний набір амінокислот, вітамінів, мікро- і макроелементів. Використовувати можна будь-яку сировину в різних комбінаціях, забезпечивши дотримання балансу поживних речовин, щодо фізіологічних потреб тварини. Основний критерій - корм повинен бути збалансованим (якісним) і дешевим.

Опубліковано в Аграрний бюлетень, №23 (70) 2015 р

Друк E-mail